מלחמת חרבות ברזל ולבנון ה- 3 ואתגרי מימון עסקי בעידן של אי ודאות

business-e-commerce-successful-businessman-using-laptop-work-holding-money-standing

מאת : רו"ח (משפטן) דוד ידין

במציאות הכלכלית המורכבת שבה אנו חיים, חברות וארגונים רבים מוצאים את עצמם מתמודדים עם אתגרים משמעותיים בתחום המימון העסקי. הריבית הגבוהה, המצב הביטחוני המעורער, והאי ודאות הכלכלית היומיומית, יוצרים תנאים שליליים המכבידים על תזרים המזומנים ועל יכולתן של החברות להמשיך ולפעול בצורה יציבה.

לאחרונה פנה אליי חבר ותיק, בעלים של עסק בתחום המסעדנות והתלונן כי למרות שהחברה מציגה רווחים תפעוליים נאים, בסופו של יום הוא אינו רואה את פירות עבודתו הקשה באים לידי ביטוי בחשבון הבנק של החברה.

אמרתי לו בפשטות : "מתי לאחרונה ניהלת תזרים מזומנים לחברה וטיפלת ברצינות בעלויות המימון בחברה ?"

במאמר זה נבחן את הסיבות המרכזיות לקושי התזרימי בעסקים, ונציע דרכי התמודדות שיאפשרו לחברות לשמור על יציבות כלכלית גם בזמנים מאתגרים.

הסיבות לקשיים תזרימיים בעסקים

  • ריבית גבוהה
    הריבית הגבוהה הפכה בשנים האחרונות לאחד מהגורמים המרכזיים לקשיים תזרימיים בעסקים. עליית הריבית מייקרת את עלות האשראי, ומקשה על חברות להמשיך ולהתנהל בצורה יעילה. העלות הגבוהה של הלוואות והאשראי המוגדל מכבידים על התקציב השוטף, ומפחיתים את כושר התמרון הפיננסי של החברות.
  • תקופת מלחמה
    מלחמות ואי יציבות ביטחונית משפיעות ישירות על הכלכלה ועל פעילותם של עסקים. תקופת מלחמה מגבירה את חוסר הוודאות, מביאה לירידה בביקושים ומונעת השקעות. התוצאה היא פגיעה ישירה בתזרים המזומנים של החברות, שמתקשות להמשיך ולפעול בתנאים הקיימים.
  • אי ודאות כלכלית
    האי ודאות הכלכלית היא גורם נוסף שמוביל לקשיים תזרימיים. חוסר היציבות בשוק, תנודות חדות בשערי המטבע, והשפעות גלובליות אחרות, מקשות על עסקים לתכנן קדימה ולהתנהל בצורה אפקטיבית. בתקופות של אי ודאות, חברות רבות מוצאות את עצמן נאלצות להקפיא השקעות ולשמור על נזילות מוגברת, מה שמוביל לירידה בפעילות הכלכלית ולפגיעה בתזרים המזומנים.
  • ירידה בהכנסות
    בשל המצב הכלכלי והפוליטי, עסקים רבים מתמודדים עם ירידה משמעותית בהכנסות. הירידה בביקושים, הצריכה המועטה בשוק, והקושי להביא לקוחות חדשים, כל אלו מובילים לפגיעה ברווחיות וליצירת גרעון תזרימי. חשוב גם לציין את העסקים בצפון הארץ ובדרומה שנאלצו להפסיק את פעילותן באופן זמני או לצמיתות.
  • ריבוי הלוואות
    חברות רבות מתמודדות עם עומס הלוואות רב, שנוצר עקב הצורך במימון חיצוני לתפעול השוטף. עלויות הריבית וההחזר החודשי המוגדל מכבידים על התקציב, ומקשים על החברות לשמור על יציבות כלכלית.

דרכי התמודדות עם הקשיים התזרימיים

  • איחוד הלוואות
    אחת הדרכים היעילות להתמודד עם עומס הלוואות היא באמצעות איחודן להלוואה אחת בתנאים משופרים. פעולה זו מפחיתה את ההחזר החודשי הכולל, ומאפשרת לחברות להקטין את עלויות הריבית, לפרוס את פרעון ההלוואה לתקופת החזר ארוכה יותר ולשפר את תזרים המזומנים.
  • מעבר בנק
    במקרים רבים, מעבר לבנק אחר המציע תנאי אשראי מותאמים יותר לצרכים של העסק, יכול להוות פתרון ראוי. בחירה בבנק המבין את הצרכים הייחודיים של החברה ויודע לתפור ללקוח חליפת אשראי מתאימה למצבו הנוכחי ולמצבו העתידי, יכולה להקל על ניהול התזרים ולאפשר גמישות פיננסית גדולה יותר.
  • קרנות פילנתרופיות וחברתיות
    קרנות פילנתרופיות וחברתיות מציעות תמיכה לחברות וארגונים הנמצאים בקשיים תזרימיים. קרנות אלו מספקות מימון בתנאים נוחים ולעיתים אף מענקים, שמטרתם לסייע לעסקים בתקופות מאתגרות.
  • הקרן להלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים ובינוניים
    המדינה מציעה קרנות בערבותה במסלולים שונים (מימון הון חוזר, השקעה בעסק, עסק בהקמה, תעשייה, חקלאות ועוד), שנועדו להקל על קשיי תזרים בעסקים קטנים ובינוניים. הקרנות מאפשרות לחברות לקבל הלוואות בתנאים מועדפים עם אפשרות למתן גרייס על קרן ההלוואה, עם ערבות חלקית של המדינה, ובכך לצמצם את הסיכון הכרוך במימון.
  • קרנות חוץ בנקאיות
    קרנות חוץ בנקאיות מהוות מקור מימון חלופי לבנקים המסורתיים, ומציעות פתרונות מימון יצירתיים המותאמים לצרכי החברה. גמישותן של קרנות אלו מאפשרת לחברות לבחור בתנאים המתאימים ביותר עבורן, ולהתמודד עם האתגרים התזרימיים בצורה יעילה.
  • התייעלות ארגונית וצעדי חסכון
    הפחתת עלויות ושיפור יעילות תפעולית הם צעדים חשובים לשמירה על תזרים מזומנים חיובי. חברות צריכות לבחון את מבנה העלויות שלהן, ולזהות היכן ניתן לייעל ולחסוך. צעדים אלו כוללים בחינה מחדש של ספקים, צמצום כוח אדם במידת הצורך, וייעול תהליכים פנים-ארגוניים.

סיכום

התקופה הנוכחית מציבה אתגרים משמעותיים בפני חברות וארגונים במשק הישראלי. ריבית גבוהה, אי ודאות כלכלית, וירידה בהכנסות הן רק חלק מהגורמים המכבידים על תזרים המזומנים ומעמידים את החברות במבחן. עם זאת, באמצעות ניהול פיננסי מושכל ויישום פתרונות מימון יצירתיים, עסקים יכולים להתגבר על הקשיים ולשמור על יציבות כלכלית גם בתקופות מאתגרות. תכנון קדימה, גמישות והתייעלות הן המפתחות להצלחה בעולם העסקי המודרני.

הכותב הינו יועץ במשרד לבקוביץ בן הרוש ושות' ומלווה עסקי לחברות ומומחה בתחום המימון לעסקים. שימש בעבר כמנכ"ל לשכת רו"ח וכסמנכ"ל כספים בחברות.

בואו נהיה בקשר