מה זה? מדוע מומלץ להיזהר? מדוע כן לשלב אותן בתיק שלנו? כיצד נעשה זאת נכון?
לב תהליך התכנון הפיננסי הינו הקצאת נכסים שתביא את המשפחה לבצע השקעות נכונות עבורה לאור מטרות החיים, שנאת/אהבת הסיכון והכי חשוב תוך כדי שישנים טוב בלילה בזמן שיודעים שהכסף עובד נכון עבור המטרות שהוגדרו.
פיזור בתיק ההשקעות שלכם הוא בעל חשיבות קריטית להפחתת התנודתיות בתיק והפחתת הסיכון. כחלק מהפיזור מומלץ להקצות נתח מסויים מהתיק לתחום פחות מוכר שנקרא השקעות אלטרנטיביות.
הגדרה – השקעה אלטרנטיבית היא כל השקעה שנעשית מחוץ לשוק ההון, כלומר אלטרנטיבה לשוק ההון. זה בעצם שם קוד לכמעט כל השקעה שאתם יכולים לחשוב עליה שלא נסחרת בשוק ההון: מזומן, פקדון, פרויקטים של תשתיות לאומיות, הון/חוב של חברות פרטיות, נדל"ן למגורים, נדל"ן מסחרי, נדל"ן יזמי, נדל"ן למגורים שיתופי (Multi Family), הקצאות מים באוסטרליה, הקצאות פחמן ועוד.
מדוע להיזהר – חברות הנסחרות בשוק ההון או שאגרות החוב שלהן (הלוואותיהן) נסחרות בשוק ההון מחוייבות בשני דברים עיקריים:
- תשקיף (הצעה) לפני הנפקה – טרם הנפקת מניות לראשונה בבורסה (IPO) או טרם הנפקת אגרת חוב בבורסה, מחוייבת החברה המנפיקה לפרסם דבר שנקרא תשקיף לציבור. בתשקיף, החברה מחוייבת לפרט בין היתר גם פרטים על עצמה כגון הרכב הדירקטוריון, נושאי משרה, עובדים בכירים, דוחות כספיים שנה אחורה, שיעבודים וערבויות. בנוסף, התשקיף עובר בדיקה של הרשות המקומית המוסמכת לאשר את התשקיף או לדחות אותו. בארץ – הרשות לניירות ערך, בארה"ב ה SEC, בגרמניה BaFin. המשותף לכולן – תפקידן העיקרי הוא להגן על המשקיעים ובכך לתרום ליצירת שוק הוגן ותחרותי.
- דוח כספי תקופתי – לאחר שהשקענו בניירות הערך, מחוייבת החברה לפרסם דוח כספי רבעוני ושנתי ובו מוצג המאזן, דוח רווח והפסד תקופתי, באורים, גורמי סיכון ועוד. כך אנו הציבור יכולים להתעדכן במצב הכספי של החברה אשר אמורים לעזור לנו לקבל החלטות מושכלות האם כדי לנו להשקיע בניירות הערך שלה או שלא. כמו כן, דוחות אלו מבוקרים על ידי רו"ח חיצוני ומדי פעם נדגמים לבדיקה גם של הרשויות.
השקעות אלטרנטיביות כיוון שאינן נסחרות בשוק ההון, ברובן אינן מפוקחות. רוב הכלים שציינתי לעיל אשר עומדים כעזר עבור המשקיעים בחברות ציבוריות אינם עומדים בהשקעות אלטרנטיביות. פרסום תשקיף לציבור מגיע עם עלות לא מבוטלת – יועצים, רואי חשבון, עורכי דין, ההכנה עצמה של התשקיף, תשלום לרשויות ומעל הכל – השקיפות. אלו הם אוסף של גורמים אשר מביאים חברות להעדיף משקיעים פרטיים מחוץ לשוק ההון.
עכשיו משהבנו את המניע של חברות לגייס הון/חוב מחוץ לשוק ההון, נכניס למשוואה את הרצון שלנו המשקיעים לפגוש השקעות איכותיות. רשות ניירות ערך באמצעות המחוקק באה להגן עלינו המשקיעים מלבצע השקעות לא טובות. הדבר נעשה על ידי כך שחברה אשר מעוניינת לגייס מחוץ לשוק ההון יכולה לעשות זאת ללא תשקיף אך ורק אם תעשה זאת מ"משקיעים מסווגים" ו/או מעד 35 משקיעים שאינם מסווגים (ניצעים). בכדי להיחשב משקיע מסווג צריך לעמוד בתנאים מחמירים של נזילות ו/או הכנסות. במאמר קצר זה לא נכנס לכל התנאים ונצא מנקודת הנחה ש משקיע מסווג הוא כזה שמחזיק בהון נזיל של 8.4 מיליון ש"ח. כמה אנשים אתם מכירים שמחזיקים בהון כזה? אפילו אנשים אמידים מאד שברשותם הרבה נכסים לא בהכרח מחזיקים סכומים כאלו נזילים כאלה. מדובר בפלח צר באוכלוסיה כאשר כל היתר צריכים להתחרות על 35 מקומות בלבד בכל השקעה.
המסקנה המתבקשת של גופי ההשקעות מתהליך שיווק השקעות לניצעים היא שפשוט לא שווה להתעסק עם זה. נדרשת הרבה עבודה והמון מאמץ כדי להביא מספר קטן של משקיעים קטנים. לכן קרנות ההשקעות האלטרנטיביות הגדולות והאיכותיות בעולם, אלו שיש להן ביקוש רב, כלל לא יציעו אפשרות כניסה למשקיעים שאינם מסווגים. מכאן דרכו של המשקיע ה"רגיל", הלא מסווג סלולה היישר אל השקעות אלטרנטיביות מדרג ב' ומטה וכאלה יש בלי סוף. מספיק לראות את הפרסומות שקופצות לנו השכם והערב כדי להבין למה אני מתכוון.
סיכון נוסף של השקעות אלטרנטיביות הינו חוסר פיזור. בעיקרון ישנה אפשרות להתגבר על בעיית כרטיס הכניסה להשקעות איכותיות על ידי כך שתתאגדו כמה משקיעים לא כשירים יחדיו תחת כרטיס כניסה אחד. ישנם בתי השקעות שעושים זאת וזה עובד נהדר, זה נקרא בשפה המקצועית "פידר". הבעיה שנותרה היא חוסר הפיזור. כרטיס הכניסה למשקיע הבודד הוא בדרך כלל לפחות 250 אלפי דולר כלומר כמעט 1 מיליון ש"ח, כאשר אותו סכום שהוא בהכרח גדול למשקיע שאיננו מסווג נמצא בהשקעה בודדת, טובה ככל שתהיה מדובר בסיכון גבוה בגלל חוסר הפיזור.
עד כאן הסיכונים וכעת לסיכויים. מחקרים מראים כי השקעות אלטרנטיביות מניבות למשקיע כ 4% תשואה מעל השקעות בשוק ההון לאורך זמן. ההשוואה נעשית על אותם תחומים, לדוגמה השקעה בקרן סל בתחום הנדל"ן העוקבת אחר מדד של חברות נדל"ן ציבוריות לעומת השקעה במגוון חברות נדל"ן פרטיות מחוץ לבורסה. הסיבה המרכזית היא הביקוש. בבורסה הביקוש (מצד המשקיעים) רב יותר ולכן הנכסים (המניות) מתומחרים ביתר ומכאן שהתשואה על הנכסים נמוכה יותר. בנוסף, התנודתיות בהשקעות אלטרנטיביות נמוכה בהרבה משוק ההון אשר מושפע כל רגע ממאות גורמים. לסיכום בחשיפה נכונה לאלטרנטיב אנחנו מגדילים תשואה ומפחיתים תנודתיות.
הבנו את החסרונות והיתרונות וכעת לפתרון. ניתן להיחשף להשקעות אלטרנטיביות איכותיות מדרג א' בעולם ברף כניסה יחסית נמוך של 500 אלפי ש"ח בלבד ובפיזור גבוה כך שנהנים מכל העולמות: פתוח לקהל גדול בהרבה מקהל המשקיעים המסווגים, פיזור גבוה, רף כניסה נמוך יחסית, קרנות אלטרנטיביות מהאיכותיות בעולם ושקיפות. למידע נוסף, ניתן ליצור עימי קשר.
משרדנו לבקוביץ בן הרוש עובד בשיתוף פעולה עם יניב וחלק מלקוחות המשרד מקבלים ממנו שירותים איכותיים ומקצועיים בתחום ניהול תכנון פיננסי .