בשנת 2017 נערך תיקון בחוק אשר בבסיסו ביקש למסות חברות יחידים אשר בקשו לספק שירותים באמצעות חברות ובכך להשאיר רווחים בחברות אשר יחוייבו בשיעור מס חברות ובאמצעות כך לבצע השקעות נוספות באמצעות ההון העצמי אשר היה עודף על הון עצמי במידה ואת ההכנסות היו מקבלים כעצמאים.
לאחר שהכנסת אשרה את החקיקה , אשר פגעה בחברות יחידים בעיקר , החליטה הממשלה להרחיב את מעגל החברות אשר תחשבנה חברות ארנק והוסיפה ו שנתה ב31.12.2023 את הוראות סיעף 62 א כדלקמן –
1. קיצור תקופת הזמנים לבחינת מתן השירותים באמצעות חברת ארנק – בדין הקודם היתה קיימת חזקה שקבעה שבמידה ו-70% ממחזור ההכנסות של חברה בבעלותו של נותן השירותים מקורן בשירותים שנתן בתקופה של 30 חודשים מתוך 4 שנים, אזי מדובר בחברת ארנק. על-פי נוסח הסעיף המעודכן, התקופה תקוצר ל-22 חודשים לפחות מתוך תקופה של 3 שנים.
2. ביטול החריג של ייחוס רווחים לשותף משותפות– למעשה משנת 2025 שותף בשותפות יוכל להיות מוגדר כחברה ארנק .
3. הגדלת שיעור ההחזקה בחברה מקבלת השירותים – על-פי הדין הקודם, נושא משרה שמעניק שירותי ניהול באמצעות חברה שבבעלותו מפיק הכנסה מיגיעה אישית. החריג לכך היה אם נושא המשרה היה בעל מניות בשיעור של 10% ומעלה בחברה מקבלת השירותים. על-פי נוסח הסעיף המעודכן, החריג יחול רק במקרה של שיעור החזקה של 25% ומעלה.
4. התווספו שלושה תתי סעיפים לפקודה (סעיפים 62א(א1)-62א(א3)) כדלקמן:
4.1 . חברת מעטים עם שיעור רווחיות העולה על 25% –
סכום ההכנסה החייבת עתירת יגיעה אישית* עד לרמת רווחיות של 25% תמוסה במס חברות והרווחיות העודפת תמוסה במס שולי בידי יחיד בעל המניות הפעיל לפי חלקו. – בשנת 2025 שיעור הרווחיות יוכל להימדד לפי ממוצע 2023-2025.
4.1 שותף אקוויטי המחזיק בשותפות בשיעור 10% ומעלה –
יש לבחון אם שיעור הרווחיות ברמת השותפות עלה על 25%, על-מנת שהחלק העודף ימוסה במס שולי בידי השותף. הסעיף לא יחול לגבי חברת מעטים עם שיעור רווחיות גבוה כאשר סכום הרווחים הנצברים לא עלה על 750 אש"ח ברמת קבוצת החברות המוחזקות על-ידי מחזיק מהותי. בנוסף, הסעיף לא יחול לגבי חברת מעטים עם שיעור רווחיות גבוה אשר הינה בעלת מחזור העולה על 30 מש"ח לכל בעל שליטה (לרבות באמצעות קרובו).
4.2 שותף המחזיק פחות מ 10%-
נקבע כי 55% מהכנסות החברה מרווחי השותפות שיוחסו אליו מהוות הכנסה מיגיעה אישית של בעל השליטה ויתרת ה-45% ימוסו ברמת החברה;. בכל מקרה, משיכת שכר וכד' בידי השותף תקטין את ההכנסות שייוחסו לו.
4.3. דיבידנד בין חברתי שחולק לחברת מעטים שבעל שליטה בה הוא בעל מניות פעיל בחברה הנכדה המחלקת – 55% מהדיבידנד יהווה הכנסה מדיבידנד של בעל השליטה, כל עוד שיעור האחזקה במניות החברה הנכדה המחלקת לא יעלה על 10%. יתרת הדיבידנד (45%) תיחשב לדיבידנד רגיל בידי חברת המעטים אשר יהיה פטור ממס .
"הכנסה עתירת יגיעה אישית" מוגדרת כחלק ההכנסה החייבת הנובע מהכנסה שאינה הכנסה אחרת. "הכנסה אחרת" מוגדרת ככל אחת מההכנסות הבאות, גם אם נחשבות להכנסות מעסק:
– ריבית, הפרשי הצמדה או דמי ניכיון
– דיבידנד
– דמי שכירות
– תמורה ממכירת נכס בהתאם לסעיף 88 לפקודה (מכירת מלאי עסקי אינה נחשבת תמורה ממכירת נכס ועל כך מכירת מלאי לא תוכל להיחשב כהכנסה אחרת)
– הכנסה ממכירת נייר ערך כהגדרתו בסעיף 88 לפקודה
– תמורה ממכירת זכות במקרקעין / באיגוד מקרקעין / מקרקעין בחו"ל.
"יחיד בעל מניות פעיל" מוגדר ככזה המחזיק מעל ל-30% בחברה או אם מחזיק פחות מ-30%, הכנסתו נובעת מיגיעתו האישית.